Lifestyle / Alergii de vara

Te mananca nasul in exterior, stranuti des, iti simti ochii umflati in orbite sau nu reusesti sa scapi de senzatia de mancarime a pielii? In mod sigur esti alergic/a, iar daca inca nu stii la ce faci alergie, este foarte important sa descoperi cauza!
Vara, alergiile devin mai agresive din cauza umiditatii aerului, a caldurii excesive, iar poluarea participa si ea la cresterea riscului unei crize alergenice. Asa ca mare atentie!
Simptomele unei alergii de vara sunt, in majoritatea cazurilor, caile respiratorii infundate si excesul de mucoasa la nivelul nasului si al gatului. Ce se intampla, de fapt? Sistemul imunitar al persoanei vizate de alergie reactioneaza gresit la stimulii din exterior- polenul din aer pe care-l inhaleaza este confundat cu agentii patogeni responsabili de infectii, si atunci corpul elibereaza anticorpii, care vor ataca alergenii, si in felul acesta se produc histaminele. Acestea sunt eliberate in sange, si de aici actiunea nefasta si starea de discomfort a pacientului.
In afara de polen, vara ne luptam si cu consecintele deloc placute ale ozonului, factor de risc in cazul alergiilor si al astmului. Lumina solara in exces si vanticelul de vara favorizeaza aparitia unor adevarati nori de ozon deasupra fiecarui oras.
Iar daca se mai intampla si sa suferim de atacul albinei sau a viespii, atunci s-ar putea sa declaram vara ca fiind cel mai nesuferit anotimp al anului! Sfat: feriti-va, in egala masura, si de barzauni, bondari, si, in general, orice din regnul insectelor!
Alti factori de declansare a alergiilor: mucegaiul din casa noastra, acarienii de praf care se inmultesc in paturi, tesaturi si covoare, condimentele din mancare, sau anumite fructe si legume (banana, castravete, nuci, pepene).
Consultati urgent medicul daca suferiti de simptomele de mai sus, si daca: aveti mancarimi ale gatului, cearcane, dureri de cap (in zona nasului si a fruntii) sau ameteli, urechi infundate, congestie nazala, somnolenta sau tulburari de somn, insuficienta salivara (gura uscata).
Articol de: Andreea Minei