Garnituri / Legume la cuptor
Este o garnitura inspirata din celebra mancare franceza Ratatouille. Se potriveste langa orice carne la gratar, dar in post poate fi servita si ca fel principal doar cu paine prajita, sau langa un bol cu paste sau orez.
Ingrediente:
2 dovlecei mici
2 vinete mici
2 ardei rosii
1 ceapa
10 rosii cherry
6 linguri ulei de masline
1 lingurita ierburi Provence
1 lingurita boia dulce
4 - 5 catei de usturoi
1/4 legatura patrunjel
sare, piper
Modul de preparare:
- taiati dovleceii si vinetele rondele groase de un deget; daca rondelele de vinetele sunt mai mari le puteti taia in doua, apoi taiati ardeii in felii groase, ceapa o curatati si o taiati in 6; presarati sare si piper peste legume, amestecati bine si apoi turnati 2 linguri de ulei si amestecati pana toate sunt bine acoperite;
- in tava cuptorului puneti hartie de copt si apoi puneti doar feliile de ardei (la cuptorul preincalzit la 200 grade C, pentru 10 minute);
- puneti in tava si restul legumelor (nu le inghesuiti, legumele trebuie sa fie pe un singur strat); probabil nu vor incapea toate legumele intr-o tava, asa ca ori folositi doua tavi pentru copt, ori le coaceti in doua ture;
- lasati la cuptor 25 de minute, amestecand o data la mijlocul timpului;
- porniti apoi grilul cuptorului (focul sa vina de sus) si lasati sa se coaca inca 5 minute, supraveghindu-le in acest timp sa nu se arda;
- in timpul in care legumele se coc puneti intr-o tigaie larga si mai adanca 4 linguri de ulei, ierburile Provence, boiaua, sare si piper dupa gust; adaugati si o cana plina cu apa si fierbeti acest amestec cu capac, timp de 5 minute, apoi adaugati usturoiul strivit si patrunjelul tocat fin si dati doar un clocot;
- adaugati legumele coapte in "sosul" de mai sus si fierbeti timp de cca 3 minute, amestecand usor astfel incat legumele sa se impregneze de sos; gustati de sare si piper si mai adaugati daca este nevoie.
Articol de: Saloane.ro