Frumusete / Frumusetea - un ideal de dincolo de timp
Acelasi ideal, intr-o viziune antica ce este mereu moderna
Frumusetea a fost intotdeauna subiectul ce a fascinat atat barbatii, cat si femeile. Deliciu al artistilor, enigma a stiintei, frumusetea, in variatele ei forme, ramane o preocupare fundamentala a umanitatii. Unde poate fi ea regasita sau, mai bine spus, unde nu ar putea fi ea regasita? O casa, o idee, o stare de spirit, o femeie. Toate acestea pot fi frumoase in orice moment al vietii, frumusetea poate fi exprimata. Dar poate cea mai fascinanta expresie a frumusetii ramane totusi femeia. De fapt, frumusetea insasi, in mai toate limbile, se exprima feminin, printr-un substantiv feminin.
Tipare de frumusete
In mai toate timpurile, frumusetea femeii a luat diferite forme. Cand planturoasa, cand eterata, frumusetea femeii a fost incadrata intr-un tipar sau altul. De-a lungul timpului, femeile s-au straduit sa intre in tiparul de frumusete la moda, ca intr-un pat al lui Procust: regele tiran isi pedepsea supusii introducandu-i intr-un "pat" cu dimensiunea fixa: daca cel pus acolo era mai scurt, se tragea de el ca sa ajunga la dimensiunile patului. Daca era mai lung, era indesat ca sa intre, de asemenea, in dimensiunile patului. Moda, cu o tiranie nu cu mult mai dulce, face adeseori femeile sa se supuna unei "torturi" la scara redusa, pentru a se incadra in tiparul la moda. Daca tiparul li se potriveste (spre norocul lor), atunci ele sunt fericite si adepte frecvente ale curentului la moda. Daca nu, atunci ele se straduiesc sa intre in tiparul care le face sa fie declarate "frumuseti" conform imaginii la moda.
Ce s-a castigat din aceasta?
Definirea clara si puternica a cate unui anumit tipar de frumusete, care a ramas in istorie ca o puternica amprenta a unei epoci. Cum am putea imagina Egiptul Antic fara frumusetea seducatoare a Cleopatrei sau anii '30 ai secolului trecut fara misterul Gretei Garbo? Ce s-a pierdut datorita acestei obsesii pentru un singur "tipar de frumusete" la moda?
Complexitatea, farmecul variatiei si mai ales libertatea fiecarei femei de a exprima frumusetea a ceea ce este ea cu adevarat. Doar atunci cand "la moda" va fi ca femeia sa fie cat mai frumoasa in modul in care ii este fiecareia specific, ne vom putea bucura cu adevarat din plin de farmecul frumusetii exprimata in arhetipuri variate si marcata de o regasire a naturaletii rafinate.
Fiecare femeie poarta in ea, mai mult sau mai putin exprimata, o anumita forma arhetipala de exprimare a frumusetii. De aceea, un estetician cu simtul frumosului cu adevarat bine dezvoltat, nu face altceva decat sa descopere, asemenea sculptorului, frumosul care doarme in fiecare femeie. Am putea spune ca aceasta este genul estetic. Aceasta este viitorul in estetica.
Ayurveda si frumusetea
Ideea unei frumuseti cu "tipar" variabil este foarte veche. Cea mai profunda explicatie a necesitatii de exprimare variabila a frumusetii o regasim in AYURVEDA, sravechea stiinta a Vietii. Pe pamantul Indiei, acolo unde natura este coplesitor de frumoasa, cu paduri luxuriante si flori de o carnatie senzuala, cu munti enigmatici si cu lacuri ca un ochi de cer, cu temple si palate in care se impleteste sacralitatea hindusa cu opulenta persana, acolo unde totul clocoteste de o viata revarsata intens, pe acel pamant s-a nascut, in urma cu mai bine de 4 000 de ani, o viziune asupra frumusetii, care ramane mereu valabila.
Bazata pe ideea redescoperita in zilele noastre, a unitatii dintre trup si suflet, viziunea AYURVEDA ne reveleaza o frumusete a femeii privita ca intreg: frumusetea trupului este reflexia sufletului unic al fiecarei femei. Atunci cand frumusetea pe care o femeie o cultiva pentru trupul ei este intr-o armonie cat mai buna cu tipul de frumusete specific sufletului ei, ceea ce rezulta este o frumusete tulburatoare, ce face ca sufletul barbatului sa fie la randul sau miscat. O astfel de frumusete nu poate fi doar hrana pentru ochi, ci ea devine spontan si o hrana pentru sufletul celui ce o savureaza.
De aceea, daca o femeie vrea sa fie nu doar admirata, nu doar un atragator bibelou ce trezeste simtul de posesivitate al barbatului, ci daca vrea sa fie sublimul dor al inimii unui barbat si o intruchipare a dorintei nu doar a trupului ci si a sufletului lui, atunci acea femeie va trebui sa caute acea armonie pe care sufletul si trupul ei o contin ca pe un bob de perla ascuns.
Ce fel de frumusete sunt?
Aceasta este intrebarea al carei raspuns ofera femeii sansa de a descoperi modalitatea optima de a-si oferi mult mai mult decat atat. Este un raspuns ce poate sa denumeasca un stil de viata si chiar scopul unei vieti in sine. Pentru o femeie, frumusetea pe care ea o exprima este de fapt tot ceea ce ea, femeia, manifesta ca forma, simtire, gandire si actiune. Femeia poate sa fie ceea ce ii este dat: savoarea si bucuria vietii.
Atunci cand este frumoasa si sanatoasa in trup si totodata treaza si armonioasa in minte, suflet, spirit, femeia poate sa manifeste cu adevarat visul de frumusete al barbatului si mai ales ea se regaseste pe sine in menirea care ii este data ca suflet in trup de femeie.
Sursa:
www.amnro.net
Aurora Nicolae
Articol de: Saloane.ro