Editorial / Legea pungilor de plastic- un pericol pentru sanatate?
Legea pungilor de plastic- un pericol pentru sanatate?
O noua lege, intrata in vigoare recent, este menita sa aduca sprijin mediului inconjurator.Este vorba de utilizarea pungilor biodegradabile, in locul celor de plastic, care pana mai acum o luna erau distribuite gratuit in toate hipermarketurile! Nu la fel de benefica este insa aceasta masura si pentru sanatatea cumparatorilor...
Astfel, ca daca dorim sa cumparam o paine de la supermarketuri, nu avem decat doua posibilitati: fie achitam 20 de bani pentru fiecare punga, fie preventiv, venim pregatiti cu sacosa de acasa! Introducerea acestei taxe pentru fiecare punga de plastic, este o masura ce afecteaza nu doar toate magazinele unde vom gasi paine neambalata, dar ceea ce este mai grav, este faptul ca constituie un pericol pentru sanatatea oamenilor.
Acea paine pe care cumparatorii o achizitioneaza neambalata, trece prin nenumarate maini, fiind in acest mod, o sursa de imbolnavire. Printre bolile la care ne expunem cel mai mult, se numara hepatita si bolile diareice.
In acest sens, am consultat si parerea specialistului nutritionist, d-na Camelia Olteanu:
„Parerea mea este ca masura interzicerii pungilor din plastic non biodegradabil este benefica protejarii mediului, ea fiind in atentia guvernelor tarilor dezvoltate de foarte multi ani. De exemplu, Irlanda a interzis folosirea lor inca din 2002.
Momentan se poate remarca faptul ca aceste pungi inca se mai comercializeaza, la un pret mai mare! In paralel, se pot cumpara si pungi din material biodegradabil. In tari ca USA, majoritatea produselor alimentare dar si nealimentare se transporta in pungi de hartie reciclata.
Prin procesul de reciclare, efectuat la temperaturi inalte, nu cred ca va fi posibil ca pungile sa se transforme in bombe microbiologice.
Painea, branza, carnea, alimente care pot veni in contact direct cu surse de infectie, vor trebui obligatoriu comercializate in pungi din materiale biodegradabie.
Din pacate si acum painea se vinde in centrele de paine direct de pe raft, vanzatoarele o servesc cu aceeasi mana cu care incaseaza si banii.
In consecinta, nu consider periculoasa folosirea pungilor din materiale reciclabile. Pungile ecologice le putem refolosi cand mergem sa cumparam diverse produse nealimentare sau alimentare ( ca legume si fructe, ca oricum trebuie spalate inainte de consum ), lucru pe care il faceam si pana acum in cazul supemarketurilor care nu ofereau pungi gratuite.
Painea va trebui sa fie ambalata, probabil in pungi de hartie, tocmai pentru a se evita contactul direct cu mainile vanzatorilor si a cumparatorilor. Sunt sigura ca se vor gasi solutii pentru fiecare caz in parte!”
Articol de: Camelia Olteanu- nutritionist
Sursa: www.idieta.ro
Articol de: Saloane.ro