Ingrijirea parului / Dieta contra caderii parului
REŢETĂ ● Carnea slabă, fructele, legumele, cerealele integrale menţin podoaba capilară
Carne slabă, peşte, fructe şi legume crude.Sînt alimente care vă menţin părul sănătos şi strălucitor. Aceste alimente conţin proteine, carbohidraţi, grăsimi de calitate, elemente care previn căderea părului.
Părul este alcătuit în cea mai mare parte din proteine. De aceea, sănătatea lui depinde în primul rînd de consumul zilnic de proteine animale sau vegetale. "Dieta săracă în proteine afectează pielea, care devine uscată, unghiile, care se fragilizează, iar părul să răreşte, atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
PROTEINE.
Aproximativ 15% din necesarul caloric zilnic trebuie să provină din proteine. Un păr frumos şi sănătos înseamnă un consum adecvat de proteine animale, provenite dintr-o carne uşoară: de peşte, pui, curcan. Carnea albă conţine mai multe proteine decît cea roşie (vită, porc). În ceea ce priveşte proteinele de origine vegetală, acestea pot fi luate din nuci, alune, mazăre, soia. La fel de importanţi pentru sănătatea părului sînt carbohidraţii cu asimilare lentă din fructele şi legumele crude, orezul brun sau cerealele integrale. Carbohidraţii furnizează energie, protejează ţesuturile şi stimulează creşterea părului. Pe lîngă carbohidraţi, fructele şi legumele crude conţin vitaminele din grupul B, C şi minerale (magneziu, fosfor, iod) care stopează căderea părului.
GRĂSIMI.
Părul fragil şi lipsit de strălucire este un semn al alimentaţiei sărace în grăsimi. Pentru a suplini această lipsă avem nevoie săptămînal de trei-patru porţii de peşte gras oceanic: ton, macrou, hering, somon, cod. Peştele gras oceanic conţine acizi graşi omega 3, grăsimi bune care stimulează creşterea firului de păr. Surse de grăsimi de calitate sînt uleiul de măsline şi cel de rapiţă, alunele, nucile, migdalele. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să mîncăm alimente cît mai diversificate, să evităm dietele monotone sau regimurile fanteziste de slăbit. În general, persoanele care au slăbit prin diete drastice au probleme cu căderea părului.
Recomandări
Vitaminele A, B, C, E, fierul, magneziul intervin în menţinerea sănătăţii părului. În multe cazuri, căderea părului este pusă pe seama anemiei. Carenţa de fier care apare în asemenea situaţii poate fi rezolvată cu ajutorul alimentelor bogate în fier: ficat, ouă, cereale integrale, legume (spanac, urzici, sfeclă roşie).
Pentru a îmbunătăţi absorbţia fierului este nevoie de vitamina C, existentă în portocale, grepfrut, kiwi, coacăze. De aceea, nutriţioniştii ne sfătuiesc să mîncăm cel puţin cinci fructe proaspete pe zi, pentru a ne asigura doza de vitamina C.
Elasticitatea şi strălucirea părului sînt asigurate de alimente bogate în B-uri şi magneziu: cereale integrale, legume, fructe.
Articol de: Saloane.ro