CAUTARE SALOANE.RO

REGIUNEA

categoria

cuvant cheie


Follow SaloaneRo on Twitter

Saloane din Romania

Saloane de cosmetica

Saloane de coafura

Saloane de manichiura / pedichiura

Saloane de masaj

Saloane de bronzat (solar)

Saloane de tuns (frizerii)

Sali de fitness / aerobic / bodybuilding

Saloane de remodelare corporala

Saloane de epilare definitiva

Cabinete de chirurgie estetica

Saloane de tratament

Saloane de intretinere pentru animale

Saloane de masaj erotic

Saloane de tatuaj


Adorata

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Lenion Beauty Salon

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Parteneri Saloane.ro

Agentie web design
Lenjerii de pat
Retete Culinare Dragute
Alegeri Romania - Portalul alegerilor electorale
Web design bucuresti

Saloane recomandate

Masaj erotic
Tantastic - Studio Bronzare, Solar
Crazy Girls Beauty
Perfect Face - salon cosmetica
Ianna Estetic
Taboo Beauty Center
Nefertiti Beauty Salon
Salon de masaj erotic - Mon Amour
el STUDIO STYLE
Anouk's Beauty
Adorata - Arde kilogramele in plus!
Beauty Center Super Lady

Editorial / Substantele periculoase din cosmetice

Rating:5Voturi: Vizualizari: 3386 Publicat la data: 2010-02-19 Autor: Saloane.ro

Substantele periculoase din cosmetice

Există producători de produse cosmetice care folosesc componente foarte toxice şi iritante sau substanţe cancerigene în produsele lor de igiena şi îngrijire personală (gel de dus, săpun, deodorant).

Acestea sunt substanţe care închid porii şi pot fi găsite în antiperspirante, demachiante, produse de peeling. Prin închiderea porilor, acestea împiedică eliminarea toxinelor prin transpiraţie. Iată o listă cu 10 cele mai periculoase dintre acestea ce trebuiesc evitate cu desăvârşire.

1. Sărurile de aluminiu. Un studiu făcut de britanici, în 2005, a arătat că sărurile de aluminiu din unele deodorante pot interfera cu receptorii de estrogen din celule. Estrogenul este asociat cu dezvoltarea cancerului la sân iar sărurile de aluminiu cresc riscul apariţiei acestei boli. Deşi din 2008 studiul a arătat că antiperspirantele sunt nocive cu certitudine totuşi ele se mai găsesc pe piaţă.

2. Conservanţii. Sunt produse care se folosesc în cremele hidratante, farduri, pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor. Un studiu făcut de britanici în 2004 a arătat prezenta conservanţilor în probele luate de la 20 pacienţi care prezentau cancer la sân. Toate cele 20 de probe conţineau conservanţi în cantităţi diferite. Acest lucru a fost făcut public şi în urma scandalului producătorii au înlocuit conservanţii cu alte substanţe alergene (methylchloro-isothiazolinona).

3. Ftalaţii. Ftalaţii sunt solvenţi prezenţi în lacul de unghii (măreşte rezistenta lacului) şi în parfumuri (pentru a creşte durata de acţiune). Acţiunea nocivă: aceste produse sunt toxice şi afectează fertilitatea. Un studiu făcut în SUA în 2005 pe 134 de băieţi a arătat că 95% dintre ei prezentau ftalaţi la naştere deoarece mamele aveau în corp această substanţă. Cele care aveau o concentraţie mare de substanţă au dat naştere la copii cu malformaţii la organele de reproducere. Din această cauză mai mulţi ftalaţi au fost interzici în industria cosmetică în UE şi în SUA.

4. Formaldehidă. Este prezentă în şampon, gel de dus, produse de igienă bucală, lac întăritor de unghii care se curăţa cu mare greutate. Pericolul la care vă expuneţi inhalând gazele eliberate de aceste produse este cancerul rinofaringian. Este interzisă folosirea formaldehidei în fabricarea produselor cosmetice, singura problemă fiind că dacă cantitatea de substanţă este sub 0,05%, ea nu se declară şi deci nu o veţi găsi trecută pe produs.

5. Alchilfenolii. Sunt prezenţi în şamponul colorant şi vopseaua de păr. Alchilfeenolii (nonyphenoli, octyphenoli) sunt produse care perturba sistemul endocrin deoarece imita estrogenii. În 2008, chinezii au făcut un studiu în laborator care au demonstrat efectele perturbatoare ale acestor substanţe asupra receptorilor de estrogen uman, favorizând dezvoltarea celulelor canceroase la sân. Ar trebui făcut un studiu pe om pentru a se legifera interzicerea lor dar acest lucru nu se poate face deoarece e imposibil de găsit un segment de populaţie care să nu fie expus şi să poată fi folosit ca eşantion martor. Nonylphenolii sunt interzişi a se folosi în urma unei directive UE din 2003. Restul sunt folosiţi cu succes în continuare!

6. Laurylsulfat de sodiu. Este un produs de spumare şi de curăţare care se găseşte în săpunuri lichide, şampoane, pasta de dinţi şi cremă de râs. Detergentul distruge stratul protector de lipide prezent pe piele şi poate crea iritaţii. Un studiu realizat pe animale de Colegiul de Toxicologie din SUA a arătat că aceste produse pătrund puternic prin piele. O concentraţie de 0,5% provoacă o reacţie a pielii, la 10% până la 30%. Se observă un efect coroziv de iritaţie severă. Cu toate acestea nu este trecută concentraţia la nici una din produsele care folosesc această substanţă.

7. Eter de glicol. Este un conservant sau un solvent care poate fi găsit în parfumuri şi produse pentru îngrijirea părului. Un studiu care a fost făcut de INSERM în 2006 a arătat că aceste substanţe trec cu uşurinţă prin piele. El este clasificat ca „toxic pentru reproducţie de categoria a doua” în conformitate cu clasificarea europeană (testele pe animale au demonstrat că este probabil toxic şi pentru om). Methoxyethanolul a fost folosit la lacuri de unghii. După ce s-a demonstrat toxicitatea lui a fost retras de producători. Azi se foloseşte un alt eter şi anume phenoxyethanolul (concentraţia admisă este de 1%).

8. Edta. Este un stabilizator împotriva fermentării din gelul de duş şi şampon şi a depunerile de calcar. Acest produs poate provoca iritaţii la nivelul pielii, ochilor şi al căilor respiratoare şi nu este biodegradabil fiind un factor de poluare a mediului. Sistemul european de etichetare a produselor o consideră periculoasă chiar la o expunere de scurtă durată.

9. Triclocarban şi triclosan. Aceste substanţe sunt prezente în deodorante, pasta de dinţi, apa de gură şi săpun. Testele au arătat că aceste substanţe determina o rezistenţă crescută a bacteriilor la antibiotice. Ele perturba flora bucală prin prezenţa în pasta de dinţi. În 2002, la cererea Suediei, Comisia Europeană a convocat un grup de experţi pentru a reevalua riscurile. Să ajuns la concluzia că sub limita de 0,3% folosirea acestor produse nu este periculoasă.

10. Dioxidul de titan. Aceasta substanţă este folosită la pasta de dinţi înălbitoare şi că ecran anti UV la cremele de protecţie solară. S-au făcut studii pe cei care lucrau la producerea acestor produse şi s-a ajuns la concluzia că a crescut incidenţa cancerului pulmonar. Nano particule de dioxid de titan poate fi absorbit prin piele şi este periculos deoarece ele se repartizează pe tot corpul (creme şi uleiuri solare). Ca şi colorant este permisă folosirea ei în cosmetică fără restricţii. În produsele de plajă nu trebuie să depăşească concentraţia de 25%.

Articol de Cristina Saghin

Articol de: Saloane.ro


Cei care au citit acest articol au mai citit si....