CAUTARE SALOANE.RO

REGIUNEA

categoria

cuvant cheie


Follow SaloaneRo on Twitter

Saloane din Romania

Saloane de cosmetica

Saloane de coafura

Saloane de manichiura / pedichiura

Saloane de masaj

Saloane de bronzat (solar)

Saloane de tuns (frizerii)

Sali de fitness / aerobic / bodybuilding

Saloane de remodelare corporala

Saloane de epilare definitiva

Cabinete de chirurgie estetica

Saloane de tratament

Saloane de intretinere pentru animale

Saloane de masaj erotic

Saloane de tatuaj


Adorata

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Lenion Beauty Salon

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Parteneri Saloane.ro

Agentie web design
Lenjerii de pat
Retete Culinare Dragute
Alegeri Romania - Portalul alegerilor electorale
Web design bucuresti

Saloane recomandate

Masaj erotic
Tantastic - Studio Bronzare, Solar
Crazy Girls Beauty
Perfect Face - salon cosmetica
Ianna Estetic
Taboo Beauty Center
Nefertiti Beauty Salon
Salon de masaj erotic - Mon Amour
el STUDIO STYLE
Anouk's Beauty
Adorata - Arde kilogramele in plus!
Beauty Center Super Lady

Editorial / Legenda lui Mos Nicolae

Rating:5Voturi: Vizualizari: 1716 Publicat la data: 2007-12-06 Autor: Saloane.ro

Legenda lui Mos Nicolae

Sarbatoarea lui Mos Nicolae este asteptata cu nerabdare de cei mici si nu numai. Fiind foarte apropiata de cea a Craciunului, in multe tari acestea doua au fost reunite.

Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu in secolul IV, iar parintii lui au decedat pe cand acesta era copil. O avere destul de mare i-a ramas Sfantului Nicolae, pe care a hotarat sa o foloseasca pentru a-i ajuta pe cei nevoiasi. A devenit cardinal de Myra ( pe teritoriul Turciei de azi) si a fost recunoscut ca sfant in secolul VI. Foarte multe miracole ii sunt atribuite, Sfantul Nicolae devenind cunoscut pentru credinta si iubirea sa fata de semeni, el fiind protectorul saracilor, marinarilor, calatorilor, fetelor maritate si mai ales al copiilor.

Obiceiul ghetutelor din noaptea de Mos Nicolae s-a pastrat ca un simbol al unei legende ce vorbeste despre bunatatea si iubirea de semeni a Sfantului Nicolae. Se spune ca era un nobil sarac ce avea trei fete foarte frumoase. Datorita situatiei financiare precare, fetele nu puteau fi maritate. Cand s-a ivit momentul maritisului surorii mai mari, in noaptea dinaintea nuntii cardinalul a pus la usa nobilului un saculet cu aur. Situatia s-a repetat si in cazul maritisului surorii mijlocii, astfel ca, atunci cand i-a venit vremea si fetei mici, nobilul s-a hotarat ca in noaptea dinaintea nuntii sa stea de paza si l-a vazut pe Sfantul Nicolae cum a urcat pe acoperisul casei si a aruncat pe horn un saculet care a cazut intr-o soseta ce era pusa la uscat. De aici a aparut obiceiul asezarii sosetutelor in fata semineului in noaptea de Mos Nicolae. Cardinalul l-a rugat pe nobil sa pastreze secretul, insa acesta nu a facut-o si de atunci fiecare sarac care primea ceva ii multumea lui Nicolae.

Sfantului ii sunt atribuite si alte legende. In Franta se spune ca au fost rapitit trei copii de un macelar, iar Nicolae i-a ajutat pe parinti sa ii recupereze. O legenda asemanatoare vorbeste despre trei studenti teologi care se indreptau spre Atena, iar in drumul lor s-au oprit la un han, unde hangiul i-a jefuit si i-a omorat. Trecad pe acolo, Nicolae a visat ceea ce se intamplase si l-a convins pe hangiu sa-si marturiseasca faptele si sa ii spuna unde a ingropat ramasitele tinerilor. Cardinalul a dezgropat corpurile studentilor si s-a rugat mult la Dumnezeu, pana cand a reusit sa ii invie.

Intr-o alta legenda se povesteste ca Dumnezeu i-a chemat la el pe Sfantul Nicolae si Sfantul Casian. Acestia s-au imbracat in haine albe si au plecat la drum. Mergand spre Dumnezeu, au intalnit un om sarac caruia ii ramasese carul impotmolit in noroi. Sfantul Casian nu s-a orpit sa il ajute pentru a nu intarzia la Dumnezeu, dar Nicolae insa l-a ajutat pe napastuit, murdarindu-se. Cand Casian a ajuns la Dumnezeu, l-a gasit suparat. Dumnezeu i-a zis: „Esti punctual, cu o tinuta curata, dar iti lipseste ceea ce lui Nicolae ii prisoseste: dragostea fata de aproape“.

In noaptea de 6 decembrie Mos Nicolae vine cu sacul plin si aseaza in ghetutele copiilor cuminti cadouri, iar copiilor obraznici le aduce cate o nuielusa. Obiceiurile variaza, spre exemplu, in Germania Mosul ( care a fost inlocuit cu Krist Kind- pruncul sfant) are un insotitor ce ii pedepseste cu o nuielusa pe copiii care nu au fost cuminti, iar la olandezi ( unde este numit Sinter Klaas) este insotit de Zwarte Piet, care ia copiii obraznici intr-un sac. La noi Sfantul Nicolae este cunoscut ca Mos Nicolae, cel mult iubit de copii alaturi de Mos Craciun.

Sursa: www.idieta.ro

Articol de: Saloane.ro


Cei care au citit acest articol au mai citit si....