Lifestyle / Fibromul uterin, periculos sau nu?
Intre 20 si 40% din femei sunt diagnosticate anual cu fibrom uterin.
Afla cum se poate depista si cum se trateaza.
Majoritatea femeilor nu au nici un simptom, dar ar putea avea o menstruatie cu hemoragii abundente, nevoia de a urina frecvent cauzata de fibroame care apasa vezica urinara. Dupa menopauza, tumoarea benigna regreseaza fara a fi tratata. Totusi, uneori pot aparea complicatii cum ar fi: anemie din cauza sangerarilor prelungite pe care le genereaza infertilitatea, blocaj la nivelul tractului urinar sau intestinal. Semnele care sa te trimita la doctor.
Fibroamle uterine nu produc nici o neplacere, decat daca isi maresc dimensiunile. De aceea ele sunt descoperite de cele mai multe ori din intamplare. Atunci cand isi fac simtita prezenta, simptomele sunt: -sangerari vaginale anormale ( menstruatii prelungite, sangerari intre menstre) -dureri sau jena la nivelul bazinului, ca si cum ar apasa o greutate -nevoia de a urina des sau incontinenta urinara -dureri puternice in timpul actului sexual -cresterea in volum a abdomenului, in cazul fibroamelor care ating dimensiuni mari. Tratamentul medicamentos. Mai jos am sa redactez care sunt etapele tratamentului in cazul fibroamelor.
In prima faza, se poate apela la tratarea simptomelor: in special hemoragii, anemii aparute din cauza sangerarii abundente. Toate acestea se pot corecta prin administrarea unor preparate cu fier. Se pot prescrie de asemenea, contraceptive orale pentru controlul sangerariilor sau un sterilet cu levonorgestrel.
Medicul specialist poate recomanda si tratamente cu medicamente pentru a declansa un nou ciclu menstrual. In functie de de severitatea simptomelor si de localizarea fibroamelor. In unele cazuri in carea apar complicati se poate ajunge si la interventie chirurgicala. De cele mai multe ori, indepartarea lor este necesara pentru tratarea infertilitatii. Tratarea fibroamelor pe baza de plante. De tratament trebuie sa se ocupe profesionisti.
Exista si remedii simple care pot usura simptomele. Calinul sau caprifoiu in decocturi sau tintcturi amelioreaza durerea. Traisa-ciobanului preparata la o cana poate opri hemoragia. Ceaiurile din frunza de violeta,traisa-ciobanului si talpa-gastei sunt remediile care pot ameliora simptomele tumoarei fibroase.
Moduri de a opera fibromul. Miomectomia este o indepartarea a fibromului prin chirurgie clasica sau (laparoscopie) care este recomandata femeilor care vor sa aiba o sarcina dupa operatie. Daca nu se mai doreste asta, iar fibromul afecteaza calitate vietii pacientei, se poate apela la histerectomie. Embolizarea este o procedura mai putin invanziva.Presupune injectarea unui material special in vasele de sange care alimenteaza fibroamele cu scopul de a le ocluziona. Unul trintre tratamentele de ultima ora este chirurgia cu ultrasunete focalizate.
Fibroamele pot fi distruse cu ajutorul ultrasunetelor focalizate, fara incizie. Dar din pacate acest tip de terapie nu este inca folosit la noi in tara.
Articol de: Vilcu Elena