Lifestyle / Ciupiturile de tantari

Nici n-ai adormit bine, si deja te-a trezit din somn un tantar cu bazaiala lui enervanta. Esti de-a dreptul iritata, pentru ca te-a gasit somnul foarte greu, din cauza caldurii, si acum se pare ca a fost in zadar. Dar, totusi, bine ca oribila insecta n-a trecut la atac fara sa te previna.
Episodul asta iti suna foarte cunoscut, pentru ca ai mai trecut prin el de mii de ori in viata ta. Dar ce masuri ai luat impotriva tantarilor?
1. Plasa la fiecare geam: nu este usor, din punct de vedere financiar, sa suporti aceasta cheltuiala, plasa o poti pune treptat, daca nu poti inca de la inceput sa aperi fiecare geam. Prima data, monteaza plasa la principalul geam pe care-l lasi deschis.
2. Ciupiturile de tantari: unora le repugna ideea de a se cremui special pentru a fi ratati de catre tantari; daca nu te numeri printre ei, atunci alege solutia aceasta, si vezi daca esti multumita de rezultate.
3. Pastila de interior impotriva tantarilor: este cea mai raspandita formula de aparare impotriva acestor insecte nesuferite. De cele mai multe ori da randament.
4. Pastila de exterior contra tantarilor: se pune pe balcon, sau pe grilajul de la geam. Daca o arzi pe toata, dureaza cateva ore. Dezavantaj: are un miros intepator, ce este greu de suportat la temperaturi ridicate.
5. Lobby la primarie pentru a stropi cu spray in aer: si aceasta este o metoda de luat in seama, dar totusi nu m-as baza prea tare pe ea.
Bolile transmise de tantari: malaria, febra Nilului de West, filarioza limfatica, febra dengue, febra galbena, encefalita virala.
Malaria are ca simptome: febra, durerile de cap, oboseala, frisoane, sudoare, diaree, stari de voma, dureri musculare, anemie, tulburari neurologice. Fara tratament rapid, se poate ajunge in coma, si chiar la deces.
Febra Nilului de Vest se manifesta la sfarsitul verii, este caracteristica mai multor zone geografice, inclusive tarii noastre. Cei care au imunitatea scazuta prezinta febra puternica, dureri de cap si crampe musculare. Daca starea generala se agraveaza, se transforma in meningita sau encefalita.
Febra galbena: este asemanatoare unei gripe puternice, cu dureri de cap, febra si stare generala proasta. Complicatii: ingalbenirea tegumentelor, voma cu sange, afectarea organelor interne.
Febra dengue: de cele mai multe ori, aceasta boala trece de la sine, cu cateva zile de stare generala proasta post-vindecare. Simptomele sunt caracterizate de probleme digestive, dureri de cap puternice si febra mare. Apogeul manifestarii il reprezinta eruptia cutanata.
Un aspect insa este cert: tantarii reprezinta acel element de care nu ne este dor in iernile geroase si lungi.
Articol de: Andreea Minei