Lifestyle / Grasimi sanatoase care te slabesc
Nu toate grasimile produc efecte negative asupra corpului uman, contrar credintelor des intalnite la anumiti dieteticieni si, implicit, la „pacientii” lor.
Grasimile reprezinta o parte importanta a „dozei zilnice recomandate” si o sursa importanta de energie pentru toate organismele Terrei.
Grasimile recomandate:
- cele care nu contin pesticide, hormoni, sau diversi compusi chimici, nocivi pentru sanatate;
- grasimile care provin din alimentele „bio” (oua de la gaini crescute in curte, ierbivore care au pascut iarba, pesti salbatici, nu crescuti pe la nu stiu ce crescatorie);
- produsele libere de aditivi alimentari;
- grasimile neamestecate cu carbohidrati (cereale, fainoase, zahar);
- fereste-te de grasimile oxidate (expuse la aer: carne tocata, maioneza, frisca, macinarea semintelor, extragerea uleiului);
- evita grasimile expuse la incalzire, mai ales daca se afla in combinatie cu proteinele sau cu carbohidratii (in aceasta categorie intra prajelile, gratarul, fierturile).
Produse recomandate:
- peste bogat in grasimi sanatoase (macrou, hering, somon, sardine), icre;
- ficat (atentie la provenienta- cu cat mai bio, cu atat mai bine);
- seminte (canepa, in, dovleac);
- nuci, alune de padure;
- carnea de oaie;
- lactate provenite din lapte crud (iaurt, sana, branza, chefir);
- nuca de cocos;
- fructele de padure (samburii contin o cantitate considerabila de grasimi benefice);
- suplimente alimentare pe baza de Omega 3, lecitina, ulei de germeni de grau, sau ulei de seminte de in organic, ulei de macadamia, etc.
Produse recomandate mai rar: slanina, masline, omleta, carnati, unt, orice alte produse care au la baza grasimi naturale, dar sunt procesate industrial sau expuse la surse de incalzire, in procesul de preparare.
Articol de: Andreea Minei