CAUTARE SALOANE.RO

REGIUNEA

categoria

cuvant cheie


Follow SaloaneRo on Twitter

Saloane din Romania

Saloane de cosmetica

Saloane de coafura

Saloane de manichiura / pedichiura

Saloane de masaj

Saloane de bronzat (solar)

Saloane de tuns (frizerii)

Sali de fitness / aerobic / bodybuilding

Saloane de remodelare corporala

Saloane de epilare definitiva

Cabinete de chirurgie estetica

Saloane de tratament

Saloane de intretinere pentru animale

Saloane de masaj erotic

Saloane de tatuaj


Adorata

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Lenion Beauty Salon

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Parteneri Saloane.ro

Agentie web design
Lenjerii de pat
Retete Culinare Dragute
Alegeri Romania - Portalul alegerilor electorale
Web design bucuresti

Saloane recomandate

Masaj erotic
Tantastic - Studio Bronzare, Solar
Crazy Girls Beauty
Perfect Face - salon cosmetica
Ianna Estetic
Taboo Beauty Center
Nefertiti Beauty Salon
Salon de masaj erotic - Mon Amour
el STUDIO STYLE
Anouk's Beauty
Adorata - Arde kilogramele in plus!
Beauty Center Super Lady

Lifestyle / Totul despre ochelari

Acest articol participa la concursul de creatie Vezi clasamentul live | Vezi regulamentul concursului | Inscrie-te in concurs ! Rating:5Voturi: 22 Vizualizari: 3226 Publicat la data: 2011-04-02 Autor: Petre Mihaela

Totul despre ochelari

 

Pentru unii dintre noi, pentru a obtine o acuitate vizuala satisfacatoare, este necesara folosirea ochelarilor. Pe langa microscop sau aparatul de fotografiat, acest "ajutor" optic, a constituit o minunata inventie necesara.


Ochelarii propriu-zisi, ca si mijloc de corectie vizuala, se pare ca nu au existat in antichitate. Un anume Plinius, povesteste in scrierile sale ca Nero, care dupa toate caracterizarile vremii era miop, pentru ca nu vedea bine la distanta, urmarea luptele dintre gladiatori privind print-un smarald.

Pe de alta parte, exista o figurina descoperita de arheologii japonezi, ce dateaza de acum cinci milenii, care are pe fata doua lentile uriase, a caror forma se aseamana oarecum cu ochelarii din zilele noastre.
De asemenea, la inceputul erei noastre, chinezii au cunoscut ochelarii, dar ii utilizau impotriva razelor solare sau ca si talisman, nicidecum pentru corectarea vederii.

De abia prin secolul XI apar mentionari ale folosirii lor si in scop optic. Se foloseau lentile semisferice din cristal de stanca sau din beriliu si ei le numeau "lapis ad legendum", in traducere, "piatra de lectura". Acesti asa zisi ochelari fiind foarte grei, erau tinuti cu mana in timpul cititului, dar nu inaintea ochilor, ci a textului de lecturat.
De abia prin Venetia anilor 1300 s-au fabricat niste sticle ingenioase, concave sau convexe ,numite "besicles", din cristal, pentru a corija vederea.

Asadar, florentinul Salvino Dogli Armati, ar fi inventatorul ochelarilor optici cu adevarat. Primii ochelari erau in forma de cleste, confectionati din fier sau argint, la extremitati avand cate o lentila. Mai tarziu, apar ochelarii arcuiti, cu un fel de spatar deasupra nasului, fiind mult mai comozi decat predecesorii lor. Fabricati din os, arama sau argint, erau tinuti cu mana totusi, iar instabilitatea distantei fata de ochi si faptul ca presiunea asupra nasului era foarte mare, ii faceau totusi sa fie si ei incomozi.

Prin Germania secolului XVII apare monoclul, un maner prevazut la un capat cu o singura lentila inramata. In scurt timp apar si ochelarii tip "lornion", care erau micuti, cocheti, dar mare lucru nu vedeai prin ei.

Ochelarii sub forma celor pe care ii purtam si noi astazi, apar imediat dupa acestia, cand s-au atasat bare laterale si s-au numit "lunete". De atunci, ei s-au perfectionat tot timpul, dar principiul este neschimbat. Desigur, s-a ajuns ca acum lentilele sa fie de calitate foarte buna, iar ramele bine adaptate, practice si elegante.

 

 

Articol de: Petre Mihaela


Cei care au citit acest articol au mai citit si....