Spiritualitate / Misterul tarotului
Cuvantul tarot provine din latinescul rota, si semnifica roata, ceea ce ne duce cu gandul la expresia roata a destinului, la englezi wheel of fortune, in stransa legatura cu norocul si cu destinul, si aminteste de Zeita Fortuna.
Cartile de Tarot, numite si Cartile Sortii, au patruns in traditia europeana o data cu secolul al XVI-lea, insa nu se mai stie exact de cine au fost aduse, anumite istorii ii indica pe arabi sau pe calatorii italieni. Originea reala a Tarotului a ramas, totusi, un mister, pana in ziua de astazi.
Dupa unii, Tarotul este foarte vechi, dateaza de pe vremea Babilonului. Alte teorii plaseaza acest obicei in vremea faraonilor, in stransa legatura cu sacralitatea si enigmele hieroglifelor egiptene. Conform acestor teorii, zeul Thoth, corespondentul zeului Mercur, a daruit Egiptului stravechea carte care cuprinde cele 22 de Arcane Majore, si tot acesta ar fi inventat scrierea hieroglifica.
Prima atestare a Tarotului dateaza din 1377, si apartine calugaruluigerman Johannes. Acesta il numeste ludas cartarum si il descrie astfel: ‘arata perfect infatisarea actuala a lumii’.
Cateva tehnici ale cartilor de Tarot poarta numele unei mari clarvazatoare, contemporana cu Bonaparte: Marie Anne Lenormand, care era o apropiata a sotiei imparatului, Josephine Beauharnais (Tarotul Gitan Mare Lenormand, Sibila Lenormand, Divinatie Lenormand).
Printre cele mai vechi carti de tarot se numara: Tarotul de Marsilia, care are la baza gravuri din lemn; sau Celtic Cross - zece carti create spre sfarsitul secolului al XIX-lea de un membru al gruparii Golden Dawn.
In cartile de Tarot se regasesc sapte culori, dar si albul si negrul:
Albul - semnifica puritate, lumina, dreptate;
Negrul - haos, intuneric, pesimism, nedreptate;
Albastrul, culoarea predominanta - calm, reverie, arta, dar folosit in exces semnifica depresie;
Rosul - siguranta de sine, autocontrol, competitie, si, contrar asteptarilor, este simbolul pamantului;
Galbenul - stralucire, energie, caldura, Divinitate, inteligenta, entuziasm, dar folosit incorect, se interpreteaza ca spirit analitic exagerat, si neputinta;
Verdele - liniste, echilibru, regenerare, tonifiere;
Violetul - tot de tine de spirit, initiere, imbinarea armonioasa a fizicului cu mentalul, sau a afectivului cu rationalul;
Indigo / mov- spiritualitate, stare de pace interioara, supranatural;
Portocaliul - este mai rar folosit; amestec al planului fizic (rosu) cu planul mental (galben).
Articol de: Andreea Minei