Lifestyle / Mancare bio vs junk food
Pentru a avea o dieta sanatoasa trebuie sa tinem cont de ceea ce mancam, cat mancam si cand mancam.
In general, persoanele ocupate, cu un ritm de viata alert tind sa consume mancaruri pline de chimicale, grasimi, care au multe calorii goale. Hamburgerii, shaorma, cartofii prajiti, snack-urile, sucurile carbogazoase, toate fac parte din categoria junk food.
Lipsa de timp, preturile accesibile sau pur si simplu placerea de a le consuma, ii determina pe cei mai multi dintre noi sa aleaga astfel de alimente.
Junk food-ul, cauza dereglarii organismului
Ceea ce poate multi nu stiu este ca hrana pe care o consumam in mod constant, cantitatea, dar si orele la care mancam se rasfrang atat asupra sanatatii noastre fizice, cat si psihice.
Aditivii alimentari, grasimile, zaharul in exces, prajelile au efecte negative asupra organismului nostru care se observa in timp. Obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, imunitatea scazuta, insomnia si depresia sunt cateva dintre consecintele consumului de alimente nesanatoase.
Mai mult de atat, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Bristol, copiii care sunt hraniti cu mancare tip junk food au un IQ mai mic decat cei care au o alimentatie bogata in legume, fructe, peste. Care este motivul? Mancarea tip junk food nu ofera copiilor acei nutrienti necesari pentru o dezvoltare sanatoasa, inclusiv la nivel cerebral.
Alimentele bio, un stil de viata sanatos
In general, cand spunem bio, ne gandim automat la sanatate si calitate. Alimentele ecologice, proaspete, fara chimicale sau alti aditivi nesanatosi sunt cea mai buna alegere pentru un stil de viata sanatos. Desi pretul lor este mult mai ridicat decat al celor tip junk food, din ce in ce mai multi oameni isi indreapta atentia catre produsele bio. Beneficiile lor sunt numeroase.
Spre exemplu, fructele si legumele organice sunt mai sanatoase, continand mult mai multe minerale si vitamine decat fructele pentru cultivarea carora s-au folosit pesticide. Totodata, lactatele si ouale ecologice care provin de la animalele hranite natural, desi au un continut mai scazut de proteine, sunt, intr-adevar, de calitate superioara.
Chiar daca in momentul de fata, junk food-ul reprezinta o prioritate pentru majoritatea romanilor, odata cu educarea populatiei si sustinerea producatorilor ecologici, alimentele bio vor avea intaietate.
Intre timp, este esential ca fiecare persoana sa constientizeze ca alimentatia de zi cu zi isi pune amprenta asupra calitatii vietii.
Articol de: Diaconu Elena