Dulciuri / Prepararea mucenicilor in functie de zona
Pe 9 martie se vor sarbatori, ca-n fiecare an, cei 40 de Mucenici (Sfinti mucenici ce au fost jertfiti pentru credinta lor). Gospodinele vor pregati mucenici pe care-i vor servi in familie si prin vecini.
In functie de ziecare zona a tarii, mucenicii sunt preparati diferit.
In Moldova, se prepara un aluat dospit din care se formeaza figurine in forma de 8, ca o spirala, se ung cu ou pe deasupra, se pun intr-o tava unsa cu unt si se baga la cuptor. Dupa ce s-au rumenit se dau cu miere si se tavalesc prin zahar si nuca.
In Muntenia si Dobrogea, se face un aluat nedopsit (adica nu se lasa la crescut), tot in forme de 8 sau cerculete, dar micute. Se tavalesc prin faina si se pun in apa la fiert. Cand apa a dat in clocot si mucenicii s-au fiert, se adauga zahar, nuca pisata si dupa preferinte, scortisoara, nuca de cocos si putin rom.
Se spune ca trebuie sa se faca minim 40-44 de macinici, in cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici.
Aluatul se prepara din aproximativ 1 kg de faina, 1 lingura de sare, 1/2 - 1 cub de drojdie, apa ca sa se omogenizeze aluatul si preferential se pun 2-3 oua, 1/2 l de lapte si 1/2 unt, ca la cozonac.
Se lasa aluatul la crescut daca vreti sa faceti mucenici tip moldovenesc, daca nu, se pun la fiert.
Pofta buna!
Articol de: Saloane.ro