Dulciuri / Imaginatie
Ingrediente:
1 pachet de biscuiti
400 gr zahar
4 oua mari
500 ml lapte
coaja rasa de lamiae
vanilie 1 kg
frisca
nuca
1 esenta de rom
Se aseaza biscutii intr-o tava si se stropesc cu un sirop facut din esenta de rom, iar intre timp se fac doua creme.
Crema de lamaie:
- ouale intregi se freaca, circa 2 minute, cu zaharul (150 gr), coaja rasa fin de la suprafata unei lamai mijlocii, 2 cm baton de vanilie sau 1/2 pachetel de zahar vanilat, pana cand se lichefiaza bine albusul si se formeaza putina spuma deasupra;
- dupa aceea, se adauga treptat, laptele rece, batand mereu cu lingura sau cu telul, pana cand se omogenizeaza compozitia;
- o cratita de 1 l se unge bine cu unt solid la baza si pe margini, apoi se toarna in ea compozitia;
- cratita, asezata intr-o tava cu apa rece, se introduce in cuptorul bine incalzit, la foc mijlociu; crema se va inchega in circa 40 – 50 de minute.
- focul se reduce la sub-mijlociu; apa din tava nu trebuie sa clocoteasaca, caci atunci va clocoti si crema din cratita si se va branzi, devenind poroasa si cu gust neplacut (crema trebuie sa fie omogena);
- in tava cu apa se adauga, din 10 in 10 minute, cate un pahar cu apa rece, ca sa nu fiarba in clocot; daca este nevoie, se mai reduce si focul;
- cand crema s-a inchegat (se simte tare la palpare), cratita se trage la usa cuptorului, se inclina putin intr-o parte si, daca crema se desprinde de marginea cratitei pana la baza si nu iese lichid, atunci se scoate din cuptor;
- crema se lasa in cratita, pana cand se raceste bine, apoi se toarna peste biscuitii asezati in tava;
- pe deasupra se aseaza biscuiti sfaramati.
Crema nuga:
- se pun 250 gr zahar sa se caramelizeze, iar intre timp se taie samburul de nuca in bucati inegale si se amesteca cu zaharul caramelizat;
- aceasta compozitie se amesteca cu frisca batuta si de aseaza peste stratul de biscuiti sfaramati;
- se lasa la rece si apoi se serveste cu cafea, lapte sau chiar si simplu.
Este foarte delicioasa, iar aromele sunt bine definite.
Si pentru ca am un mancacios acasa (viitorul sot) si i-am trezit apetitul odata cu reteta care v-o dezvalui cu placere, trebuie sa ma conformez sa o pun si in practica.
Pofta buna:)
Articol de: Tisca Ioana Elena