Lifestyle / Cum, cand, ce si cat mancam? Partea 3
Pentru a da un raspuns corect la intrebarile acestea, trebuie sa cunoastem indeaproape legatura armonioasa care trebuie sa fie intre alimente, modul lor de preparare si sanatatea noastra.
CE?? De regula, noi oamenii ne alegem mancarea cu care ne-am obisnuit si care ne face placere, netinand cont de faptul ca are sau nu are substante nutritive pentru organism sau netinand cont de modul in care a fost preparata. Stim cu totii ca sunt unii dintre noi mananca dezorganizat, pentru a-si satisface propriile placeri, neselectand alimentele care le sunt strict necesare.
Nu intotdeauna o alimentatie variata este si sanatoasa, pentru ca unele alimente, chiar diferite ca aspect sau gust, pot face parte din aceesi categorie nutritiva. Pentru ca nu exista nici un aliment care sa contina toate principiile nutritive necesare, ele trebuie asociate in compunerea unui meniu zilnic, iar modul de prelucrare culinara are un rol extrem de important in asigurarea unui echilibru alimentar sanatos.
Felul intai de mancare are o importanta foarte mare, pentru ca acesta poate sa inhibe pofta de mancare prin miros sau aspect neplacut. Pe de alta parte, poate stimula apetitul, daca este prezentat intr-o forma atragatoare si contine alimente proaspete si variate.
Felul doi, de rezistenta, cum se zice, provoaca din partea stomacului un efort mai mare pentru digestie. Este indicata o bucatica de carne in mancare, cu garnitura din legume neaparat! La sfarsitul mesei, cand suntem deja saturati si stomacul este in plin proces de digestie, nu putem simti o placere gustativa mai deosebita decat pentru alimente usoare si savuroase, care nu necesita un efort digestiv in plus. Din aceasta cauza, fructele de sezon sau deserturile usoare sunt cele mai indicate pentru a incheia o masa. Va continua...
Articol de: Petre Mihaela