Lifestyle / Cum, cand, ce si cat mancam? Partea 1
Pentru a da un raspuns corect la intrebarile acestea, trebuie sa cunoastem indeaproape legatura armonioasa care trebuie sa fie intre alimente, modul lor de preparare si sanatatea noastra.
CUM?? Stim toti ca sunt persoane care din variate motive iau masa la ore foarte nepotrivite si mai ales in mare graba. Daca mancam in graba inghitim alimentele nemestecate indeajuns, ceea ce ingreuneaza la maxim munca pe care o face stomacul.
In timp ce luam masa este indicat sa nu avem alte preocupari decat aceea de a manca. Uitatul la televizor, cititul, certurile, vorbitul, ingreuneaza digestia.
De asemenea, nu este bine sa mancam nici prea fierbinte, nici prea rece, pentru a ne proteja astfel mucoasa esofagului si a stomacului…
Asadar, pentru ca mancarea sa fie mestecata bine este imperios necesara o atentie maxima mentinerii sanatatii dentare.
Lipsa dintilor sau durerea fac ca alimentele sa fie insuficient mestecate si va obliga stomacul la o munca in plus si sfarsim prin a ne imbolnavi intregul aparat digestiv. Se stie ca o masticatie mai lunga aduce dupa sine nu numai usurarea digestiei, dar si starea de satietate.
O importanta principala o are si modul in care se prepara alimentele, pentru ca in timpul prelucrarii culinare unele substante hranitoare necesare noua trec in apa de fierbere, putand deveni complet nefolositoare…Iar la substatele daunatoare ce rezulta din prajirea intensa a grasimilor, nici nu vreau sa ma gandesc!
Trebuie sa fim constienti ca o mancare gustoasa, nu este totdeauna si bine tolerata de stomac si de organism in general.
In concluzie, acelasi fel de aliment poate fi preparat intr-un mod sanatos, sau intr-unul nociv care va dauna sanatatii, daca nu pe loc, atunci sigur in timp. De exemplu, un sos preparat intr-un fel poate fi bine tolerat de catre stomac iar, acelasi sos, din aceleasi ingrediente, preparat insa altfel, poate deveni greu de suportat pentru organism. Pentru a ne asigura o buna digestie, este bine ca lichidele sa le consumam numai la sfarsitul mesei.. Va continua...
Articol de: Petre Mihaela