Mancaruri / Deliciul sultanului
Pentru ca sunt o impatimita a bucatariei orientale in general si a celei turcesti in special, va propun un deliciu al sultanului...Este usor de preparat dar este cam greu...la calorii :)
Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
1 kg de carne pentru gulas
4 rosii carnoase curatate de coaja
4 cepe
1 kg vinete
200 g unt
2 - 3 foi de dafin
sare, piper macinat proaspat
400 ml lapte
100 g cascaval ras (parmezan)
Mod de preparare
Carnea se taie in cuburi, rosiile se curata de seminte si se taie cubulete mici, ceapa se taie nu prea marunt.
Vinetele se strapung cu furculita in mai multe locuri si se coc la cuptorul incalzit in prealabil, pana se inmoaie.
Ceapa se prajeste in jumate din cantitatea de unt, se adauga bucatelele de rosii si foile de dafin, se completeaza cu 3/4 l apasi se prajesc innabusit 1 ora. Restul de unt se incalzeste intr-un vas, se adauga faina si se rumeneste faina. Se stinge cu laptele si se lasa sa fiarba inca 5 minute. Se condimenteaza cu sare si piper.
Vinetele se taie cuburi mici si se adauga la sosul bechamel, se fierb impreuna inca 5 minute. La urma se adauga cascavalul ras. Sosul de vinete se condimenteaza din nou si jumatate din cantitate se toarna pe un platou incalzit. Urmeaza un strat de carne si apoi jumatatea cealalta de sos bechamel. Deasupra se mai pun cateva bucatele de carne.
Daca vreti sa mai scadeti din calorii, inlocuiti sosul bechamel cu cu un sos simplu din 200 g iaurt amestecat cu zeama de la o lamie. Vinetele pot fi adaugate si la sosul rece.
Se poate prepara cu orice tip de carne, dar fiind un fel de mancare turcesc, este foarte gustos daca folositi carne de vita sau miel.
Sa aveti pofta!
Articol de: Petre Mihaela