Spiritualitate / Puterea masajului

Anticii categoriseau masajul ca fiind forta vitala a organismului, modalitatea lui de regenerare.
Studiile arata ca dezvoltarea armonioasa a copilului, in perioada de crestere, este in stricta dependenta cu frecventa cu care acesta beneficiaza de masaj.
Masajul este de mai multe tipuri:
a. masajul suedez - vizeaza in special muschii si articulatiile, se folosesc lotiuni care permit miscarile in mod continuu;
b. masajul Esalen, inrudit cu cel suedez, se bazeaza pe atingere si respiratie, miscarile folosite in acest caz sunt mai lente la inceputul sedintei, iar apoi viteza alterneaza;
c. masajul californian, care urmareste detensionarea eu-lui fizic si psihic, seamana prin manevre cu masajul Esalen, din care este si inspirat;
d. masajul Tui Na, isi are geneza in medicina traditionala chineza, se bazeaza pe miscari continue si are ca scop armonizarea energetica;
e. Shiatsu - este inrudit cu masajul Tui Na, in sensul ca lupta impotriva dezechilibrului energetic, insa provine de la japonezi. Miscarile sunt de rotatie (a articulatiilor), de ciupire, de vibratie si de stimulare a punctelor sensibile din organism.
Beneficiile masajului:
- Imbunatateste circulatia sangelui si a limfei, astfel deseurile si toxinele sunt mai eficient eliminate. In cazul in care nu ai o alimentatie corecta, esti foarte stresat/a, ori duci o viata sedentara, masajul nu trebuie sa lipseasca din agenda ta saptamanala!
- Tonifica muschii si relaxeaza organismul, in acelasi timp.
- Imbunatateste aspectul pielii, o face mai elastica, deci mai frumoasa. Lupta impotriva celulitei si, practicat in mod regulat, o elimina.
- Organele interne functioneaza mai bine dupa masaj, intrucat se produce o intensificare a activitatii nervilor responsabili de functionarea acestora.
- Reprezinta o modalitate de a fi in forma si, practicat concomitent cu dieta, ajuta la o scadere in greutate armonioasa.
- In cazul intinderii muschilor, masajul ajuta la regenerarea tesuturilor afectate.
- Amelioreaza starea generala a pacientului, in cazul anumitor afectiuni, precum: artrita, problemele legate de circulatia sanguina, problemele digestive, dereglari ale menstruatiei, anxietatea, insomnia.
Puterea cu care se actioneaza asupra corpului trebuie sa fie una medie.
In timpul masajului, nu este recomandat ca atingerile sa provoace dureri, dar nici ca acestea sa fie superficiale.
Articol de: www.vindeca-te.ro