CAUTARE SALOANE.RO

REGIUNEA

categoria

cuvant cheie


Follow SaloaneRo on Twitter

Saloane din Romania

Saloane de cosmetica

Saloane de coafura

Saloane de manichiura / pedichiura

Saloane de masaj

Saloane de bronzat (solar)

Saloane de tuns (frizerii)

Sali de fitness / aerobic / bodybuilding

Saloane de remodelare corporala

Saloane de epilare definitiva

Cabinete de chirurgie estetica

Saloane de tratament

Saloane de intretinere pentru animale

Saloane de masaj erotic

Saloane de tatuaj


Adorata

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Lenion Beauty Salon

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Parteneri Saloane.ro

Agentie web design
Lenjerii de pat
Retete Culinare Dragute
Alegeri Romania - Portalul alegerilor electorale
Web design bucuresti

Saloane recomandate

Masaj erotic
Tantastic - Studio Bronzare, Solar
Crazy Girls Beauty
Perfect Face - salon cosmetica
Ianna Estetic
Taboo Beauty Center
Nefertiti Beauty Salon
Salon de masaj erotic - Mon Amour
el STUDIO STYLE
Anouk's Beauty
Adorata - Arde kilogramele in plus!
Beauty Center Super Lady

Editorial / Greutatea ta e "sanatoasa"?

Rating:5Voturi: Vizualizari: 2483 Publicat la data: 2009-05-07 Autor: Saloane.ro

Greutatea ta e

Greutatea ta e "sanatoasa"?

Starea de sanatate este permanent influentata de o multitudine de factori interni (genetici, status initial, obiceiuri alimentare, etc) si externi. Mentinerea unei greutati optime joaca un rol important altaturi de toti ceilalti factori la mentinerea starii de sanatate a organismului.
Pentru aprecierea greutatii ideale exista mai multe formule de calcul, iar o metoda rapida si fiabila, foarte des folosita este calculul indicelui de masa corporala (IMC), numit si indicele lui Quetelet, dupa numele savantului belgian care a inventat-o.
Acest indice este recunoscut oficial si folosit de medici pentru incadrarea pacientilor in mai multe categorii - de normoponderali, subponderali, supraponderali, obezi. Deja unele companii straine de asigurari folosesc IMC pentru calculul riscului de boli cardiovasculare la cei asigurati.

Cum se calculeaza indicele de masa corporala

IMC se obtine impartind greutatea (kg) la inaltimea (m) la patrat. Exista si tabele cu IMC, sau se pot accesa situri pe internet, care il calculeaza automat introducand datele necesare (greutate si inaltime).
Acest indice se foloseste pentru persoanele cu varste cuprinse intre 18-65 de ani, indiferent de sex, dar nu este indicat la copii (exista formule speciale de calcul pentru copii in functie de varsta si sex), femei gravide, sportivi de performanta (acestia au masa musculara in plus), varstnici. Masurarea inaltimii se face fara pantofi, iar cantarirea se face dimineata pe nemancate, fara imbracaminte, dupa evacuarea urinii si a scaunului. Indicele de masa corporala pentru normoponderali este cuprins in intervalul 18,51-24,99. Sub acest 18,5 este vorba de subponderali. Pentru intervalul 25-29,99 este vorba de supraponderali, intre 30-34,99 obezitate grad I, intre 35-39,99 obezitate grad II, peste 40 obezitate grad III (sau obezitate morbida).

Evidentiaza starea de sanatate

De mentionat este ca indicele de masa corporala nu este folosit pentru aflarea "greutatii ideale"! El ne ajuta pentru a determina daca greutatea prea mare sau prea mica este un factor de risc asociat anumitor afectiuni.
IMC, izolat, nu poate fi folosit pentru stabilirea probabilitatii unei boli, ci asociat cu alti factori de risc cum ar fi fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, obiceiurile alimentare etc. Simpla neincadrare in intervalul optim al IMC scade speranta de viata cu 3 pana la 10 ani.
Atat starea de subponderalitate, cat si cea de supraponderalitate sunt asociate sau sunt factori care determina (impreuna cu alti factori de risc) o serie de afectiuni cronice. Astfel, IMC sub valoarea normala se asociaza cu afectiuni endocrine sau de metabolism (hipertiroidism, osteoporoza, sindrom hipoanabolic), neuro-psihice (depresie, anxietate), digestive (gastrita, ulcer), scaderea imunitatii, neoplasme.
Subponderalitatea poate avea cauze genetice (se mosteneste), sunt unele persoane care au avut constant un IMC sub normal si atunci nu trebuie sa ne ingrijoram. Mai alarmant este cand o persoana slabeste rapid, necontrolat, in decurs de cateva luni si atunci trebuie sa determinam cauza scaderii ponderale.

Cum se castiga kilograme in plus

In primul rand trebuie sa fim siguri ca nu este o cauza morbida. De asemenea, celor ce mostenesc subponderalitatea le va fi intotdeauna greu sa castige in greutate. Dieto-terapia se bazeaza pe exces caloric (atentie- gradat!) cu repartitie echilibrata intre glucide, proteine si lipide, mese dese si mici cantitativ, supliment de vitamine si minerale la care nu se exclude exercitiul fizic, deoarece contribuie la cresterea masei musculare.
Organismul este mai capabil sa faca fata subnutritiei si pierderii in greutate, decat supraalimentatiei si cresterii in greutate.

Cand IMC este peste valoarea normala

Daca IMC este peste valoarea normala, scade capacitatea de efort fizic si se poate asocia cu boli cardio-vasculare (ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, infarctul miocardic, diabet zaharat, tulburari endocrine si metabolice (hipotiroidism, diabet zaharat), dificultati in respiratie (inclusiv sindromul apneei in somn), boli articulare (artroze), cancer (in special cel mamar, endometrial, cancer de colon), litiaza biliara, infertilitate.
Scaderea in greutate implica tratamentul afectiunilor asociate la care se adauga un regim igienico-dietetic moderat hipocaloric, asociat in majoritatea cazurilor cu miscare prin exercitii fizice adaptate fiecarei situatii in parte.
In plus, se mai poate recomanda terapia cu medicamente pentru slabit, daca primele doua metode sunt insuficiente si daca in sase luni nu se obtine scaderea cu 10% a greutatii corporale, sau dupa sase luni IMC ramane peste 30 (inhibitori ai apetitului sau stimulatori ai centrului satietatii, hormoni tiroidieni, diuretice si laxative, care au si numeroase contraindicatii, de aceea se administreaza numai la indicatia medicului specialist).
In final, ultimile recomandate sunt procedurile chirurgicale, indicate rareori, numai persoanelor cu obezitate monstruoasa (de gradul III), daca IMC ramane la valoarea de 40 dupa sase luni de terapie prin dieta si sase luni de terapie medicamentoasa, fiind proceduri mutilante (by-pass jejuno-ileal, by-pass gastric, liposuctie). Procedurile chirurgicale nu feresc pacientul de o crestere ponderala ulterioara, daca nu mentine o dieta hipocalorica si nu continua sa faca miscare.
Asadar, un indice de masa corporala normal (sau adus la normal) este unul din indicatorii orientativi ai starii de sanatate, care ajuta la incadrarea pacientului ca fiind normo, supra sau subponderal si il ajuta pe medic la determinarea, in continuare, a riscului individual, in functie de numerosi alti factori (conditia fizica, istoricul familial, personal, contextul social, dieta, etc).
Tocmai de aceea, daca un IMC este sub sau peste intervalul optim, un consult medical prealabil este obligatoriu inainte de a intreprinde orice tentativa de modificare a dietei.

Articol de Dr. Ioana Costa

Sursa: ww.eva.ro

Articol de: Saloane.ro


Cei care au citit acest articol au mai citit si....