CAUTARE SALOANE.RO

REGIUNEA

categoria

cuvant cheie


Follow SaloaneRo on Twitter

Saloane din Romania

Saloane de cosmetica

Saloane de coafura

Saloane de manichiura / pedichiura

Saloane de masaj

Saloane de bronzat (solar)

Saloane de tuns (frizerii)

Sali de fitness / aerobic / bodybuilding

Saloane de remodelare corporala

Saloane de epilare definitiva

Cabinete de chirurgie estetica

Saloane de tratament

Saloane de intretinere pentru animale

Saloane de masaj erotic

Saloane de tatuaj


Adorata

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Lenion Beauty Salon

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Parteneri Saloane.ro

Agentie web design
Lenjerii de pat
Retete Culinare Dragute
Alegeri Romania - Portalul alegerilor electorale
Web design bucuresti

Saloane recomandate

Masaj erotic
Tantastic - Studio Bronzare, Solar
Crazy Girls Beauty
Perfect Face - salon cosmetica
Ianna Estetic
Taboo Beauty Center
Nefertiti Beauty Salon
Salon de masaj erotic - Mon Amour
el STUDIO STYLE
Anouk's Beauty
Adorata - Arde kilogramele in plus!
Beauty Center Super Lady

Editorial / Zaharul si indulcitorii

Rating:5Voturi: Vizualizari: 1728 Publicat la data: 2009-01-15 Autor: Saloane.ro

Zaharul si indulcitorii

Zaharul si indulcitorii

Sunt sigura ca ai mai citit despre inlocuitorii artificiali ai zaharului si incerci sa te feresti cat mai mult de zahar pentru ca inseamna multe calorii si ingrasa, asa ca azi o sa iti prezint cateva informatii despre alternativele pe care le poti avea.

Zahar unde nu te astepti

Zaharul il gasim in ziua de azi in extrem de multe produse. Nu ne putem limita doar la dulciuri. Zahar este in continutul bauturilor racoritoare (cu exceptia celor light sau fara zahar) care sunt consumate din ce in ce mai mult de copii si adolescenti, in gemuri, siropuri, inghetata, bauturi fine, muraturi... Prea mult zahar consumat duce la carii, diabet, obezitate. Tocmai de aceea este bine sa evitam zaharul si, daca avem nevoie sa indulcim ceva, putem folosi indulcitorii artificiali.

Atentie la carbohidrati

In corpul nostru se gasesc mai multe tipuri de zaharuri: glucoza, fructoza, lactoza, etc. Glucoza este cea care ne ofera energie. Un gram de glucoza ars reprezinta 4 calorii. Glucoza provine din alimente ce contin zahar sau/ si amidon. Deci, daca eviti zaharul, atunci la fel de bine ar trebui sa ocolesti si alimentele cu amidon. Au acelasi efect: ridica nivelul de zahar din sange. In aceasta categorie intra mult iubitii cartofi, painea, pastele, orezul, cerealele, etc. De obicei carbohidratii sunt cei care contin atat amidon cat si zahar. Organismul nostru obtine zahar (glucoza) si din compusi neglucidici, procedeu denumit gluconeogeneza. Acesti compusi sunt lipidele (grasimile) si aminoacizii sau derivatii acestora, care formeaza proteinele.

Indulcitorii artificiali

Acestia pot inlocui zaharul si au foarte putine calorii sau deloc. Sunt substante chimice cunoscute si drept edulcoranti (E 900). Balanta dintre caloriile indulcitorilor, care sunt aproape neinsemnate sau zero, si gustul dulce este una foarte apreciata. Indulcitorii pot oferi o dulceata de cateva zeci sau sute de ori mai mare decat zaharul. Insa, chiar daca avem aceste beneficii, nu inseamna ca de acum inainte o sa consumam numai indulcitori. Nu uita ca vorbim de niste E-uri iar unele dintre ele au potential cancerigen. Indulcitorii sunt recomandati persoanelor care au probleme de greutate si isi doresc sa slabeasca, persoanelor obeze ori persoanelor cu diabet. Cei care consuma cantitati mari de indulcitori sau ii folosesc timp indelungat se pot trezi cu probleme de sanatate. In prima faza apar balonarile si un efect purgativ. Exista numeroase diferente de opinii intre cercetatori in privinta inducitorilor. Au fost dezbatute diverse ipoteze care se refereau la legatura dintre cancer, obezitate, tulburarile de comportament si indulcitori. Momentan nu exista confirmari.

Gustul dulce creste apetitul

Persoanele sanatoase nu au de ce sa apeleze la indulcitori. Ei pot folosi zaharul si pot consuma produse cu zahar, dar moderat, fara excese. Organismul, cand simte gustul dulce, fie ca e de la indulcitori, fie ca e de la zahar va cere un aport de calorii. Gustul dulce pur si simplu creste apetitul. Se produce o foame de calorii. Asta au constatat si specialistii de la Universitatea Purdue, din Indiana (SUA) in urma unor studii. Calorie Control Council, tot din SUA, considera ca odata cu cresterea consumului de alimente si bauturi 'fara zahar' se inregistreaza si un consum marit de calorii, oamenii prefera portiile mai mari iar toate acestea cumulate cu sedentarismul duc la inmultirea persoanelor obeze. Deci, de la prea mult indulcitor te poti trezi ca mananci mai mult. Poate ca de aceea este mai bine sa ne limitam la cat mai putini inducitori sau zahar. Oricum, corpul nostru are zahar pe care il extrage din proteine si carbohidrati.

Tipuri de indulcitori

Aici voi enumera cativa dintre cei mai cunoscuti indulcitori. Ei se incadreaza in doua categorii. Exista indulcitori de sinteza (artificiali) si indulcitori naturali.

De sinteza

  • Aspartam - E 951 Nu are calorii. Este de 300 de ori mai dulce decat zaharul. Are potential cancerigen. Doza zilnica de aspartam nu poate depasi 40 mg/kg. Cei care sufera de fenilcetonurie nu au voie sa consume E 951, adica produse care contin aspartam si / sau fenilalanina.
  • Zaharina - E 954 Nu are calorii. Este de 300 de ori mai dulce decat zaharul. Are potential cancerigen. Doza zilnica recomandata este de 2,5 mg/ kg.
  • Sucraloza - E 955 Nu are calorii.
  • Acesulfam-K - E 950 Are potential cancerigen. Este de 200 de ori mai dulce decat zaharul.
  • Ciclamat de sodiu - E 952 Are potential cancerigen. Naturali - au aceleasi calorii ca si zaharul
  • Sorbitol - E 420 Are calorii. In cantitati prea mari poate provoca balonari sau diaree.
  • Manitol - E 421 Are calorii. In cantitati prea mari poate provoca greata, varsaturi, diaree. Maltitol - E 965 Nu este cancerigen. Este obtinut din porumb modificat genetic. In cantitati prea mari apar tulburari gastrointestinale.
  • Lactitol - E 966 Este obtinut din lactoza. In cantitati prea mari poate provoca balonari.
  • Xilitol - E 967 Se gaseste in pere si este utilizat la fabricarea gumei de mestecat.
  • Izomalt - E 953 Este obtinut din porumb. In cantitati prea mari poate provoca diaree.
  • Steviozida Nu are calorii, este un indulcitor natural extras din frunzele unei plante denumite stevia reubaudiana, din America de Sud.

Articol de: de Simona Esanu

Sursa: www.121.ro

Articol de: Saloane.ro


Cei care au citit acest articol au mai citit si....