CAUTARE SALOANE.RO

REGIUNEA

categoria

cuvant cheie


Follow SaloaneRo on Twitter

Saloane din Romania

Saloane de cosmetica

Saloane de coafura

Saloane de manichiura / pedichiura

Saloane de masaj

Saloane de bronzat (solar)

Saloane de tuns (frizerii)

Sali de fitness / aerobic / bodybuilding

Saloane de remodelare corporala

Saloane de epilare definitiva

Cabinete de chirurgie estetica

Saloane de tratament

Saloane de intretinere pentru animale

Saloane de masaj erotic

Saloane de tatuaj


Adorata

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Lenion Beauty Salon

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Parteneri Saloane.ro

Agentie web design
Lenjerii de pat
Retete Culinare Dragute
Alegeri Romania - Portalul alegerilor electorale
Web design bucuresti

Saloane recomandate

Masaj erotic
Tantastic - Studio Bronzare, Solar
Crazy Girls Beauty
Perfect Face - salon cosmetica
Ianna Estetic
Taboo Beauty Center
Nefertiti Beauty Salon
Salon de masaj erotic - Mon Amour
el STUDIO STYLE
Anouk's Beauty
Adorata - Arde kilogramele in plus!
Beauty Center Super Lady

Cariera / Personalitate si alegerea profesiei

Rating:5Voturi: Vizualizari: 2203 Publicat la data: 2008-12-08 Autor: Saloane.ro

Personalitate si alegerea profesiei

Personalitate si alegerea profesiei

        Una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa o luam pe parcursul vietii este alegerea profesiei. Succesul profesional depinde in mare masura de raportul dintre factorii de personalitate si continutul muncii. Tipologizarea personalitatii este o metoda cu multe aplicatii, indeosebi in sfera consultantei profesionale.
        Teoria alegerii profesioanle a lui John Holland este una din cele mai cunoscute astfel de teorii. Acesta vorbeste de 6 tipuri de structuri personale cu inclinatii diferite catre varii profesii:
1.Tipul realist – prefera activitati ce implica lucrul cu echipamente si masini de orice fel.
2. Tipul cercetator – prefera activitati care se bazeaza pe observatie, cercetare, analiza, evaluare si rezolvare de probleme.
3. Tipul artistic – prefera activitati bazate pe nonconformism, creativitate, imaginatie si medii de lucru nestructurate.
4. Tipul social – inclinat catre activitati de lucru cu oameni, de suport si consiliere, evitand activitatile care includ masini si echipamente
 5. Tipul intreprinzator – inclinat catre activitati de influentare, persuasiune si conducere a celorlalti
 6. Tipul conventional – inclinat spre activitati de lucru cu cifre si documente, spre un mediu de munca ingrijit, detaliat, bazat pe instructiuni clare.
        Pornind de la teoriile privind tipurile de personalitate, s-au realizat o serie de instrumente de evaluare, care au avut drept obiectiv extragerea de informatii privind interesul fata de anumite tipuri de activitati profesionale; atitudinea fata de oameni, obiecte sau date (cifre, informatii); capacitatea de a gandi logic si creativ; capacitatile lingvistic-persuasive.
        Majoritatea oamenilor reprezinta o combinatie a mai multor tipologii, de aceea este foarte probabil sa isi manifeste interesul fata de mai multe categorii profesionale. in schimb, numai preferinta pentru un domeniu de activitate sau altul nu e suficienta; trebiuie luata in calcul si capacitatea de dezvoltare a abilitatilor practice pentru executarea respectivelor activitati.
         In varianta ideala cea mai potrivita profesie ar fi cea in care activitatile de baza sunt cele care va plac cel mai mult, catre care sunteti in mod natural inclinat, in care continutul muncii va trezeste interesul si pentru care dispuneti de cunostintele si abilitatile profesionale necesare.
         Daca din varii motive nu va puteti orienta catre acest tip de cariera, ar fi bine sa acceptati o munca pentru care detineti aptitudinile necesare si ulterior este posibil sa apara si interesul pentru continutul muncii respective.   
     Autocunoasterea este cea mai buna modalitate de a incepe sa va ganditi la cariera potrivita.
      
         Iata cativa pasi practici catre cunoasterea de sine:

1. Faceti o lista detaliata cu toate activitatile care va place sa le faceti zi de zi- intalniri cu oameni, citit, rezolvat de probleme, ascultat de muzica, vizionare de filme etc.
2. Ganditi-va experienta anterioara. Calitatile personale sunt evidente inca din copilarie, de aceea va puteti aminti jocurile preferate la o varsta timpurie. Cu ce va placea sa va jucati cel mai des? Ce rol aveati in jocuri - de lider sau de organizator sau de simplu membru al echipei? Sau poate preferati activitatile independente?
3. Cu ce va ocupati in timpul liber? Cum va petreceti sfarsitul de saptamana? Analiza acestor activitati va va da o reprezentare privind interesul fata de sfera muncii si continutul muncii- va atrag activitatile in aer liber, activitatile fizice sau mai degraba preferati comunicarea cu oamenii.
 4. Cereti „oglinzi” de la colegii de munca sau alte persoane cu care interactionati
Spuneti-le celorlalti ca incercati sa vedeti dezvoltarea dvs. profesionala si din alte perspective. Rugati-i sa va descrie in cateva fraze, cum va vad la locul de munca. Imaginea altor oameni despre dvs. uneori nu are nimic in comun cu imaginea dvs. despre sine, de aceea folositi fiecare posibilitate de a privi propria personalitate din alta perspectiva.
 5. Cereti sfatul unui consilier de cariera Consultantii in cariera va pot oferi o imagine din afara asupra traseului dvs. de cariera, ajutandu-va sa identificati punctele dvs. forte, aspectele ce trebuie dezvoltate, sa planificati pasii urmatori si sa luati decizii sau sa depasiti momentele mai dificile de-a lungul vietii profesionale.

Articol de Mirabela Grigore

Sursa: www.myra.ro

Articol de: Saloane.ro


Cei care au citit acest articol au mai citit si....